Stress og uregelmessig pust er noen av årsakene denne plagen blant dykkere. Overskudd av karbondioksid (CO2) i vevet er en av årsakene. I motsetning til hva mange tror, optimeres ikke lufttilførselen ved sakte eller mindre dyp pusting. Kroppens oksygenbehov endres ikke, selv om vi midlertidig reduserer tilførselen. Glem heller ikke å sjekke om utstyret ditt er egnet. En for trang dress eller en liten vest kan komprimere lungene og hindre luften i å nå alle alveolene skikkelig.
Sinus barotrauma. Denne forstyrrelsen i bihulene kan føre til hodepine. De oppstår fordi det er umulig å kompensere mellom innsiden og utsiden av sinushulen når et nesebor er obstruert. Smertene oppstår hovedsakelig under nedstigning og følelsen av aspirasjon i den berørte bihulen kan følges av en skarp smerte, hovedsakelig i pannen og tinningene. Unngå dykking med forkjølelse, bihulebetennelse eller under akutte allergiprosesser. Hvis du er under allergibehandling, sjekk at medisinen ikke har kontraindiserende beroligende effekter.
Trykkfallssyke. Et av symptomene på trykkfallssyke er begynnende hodepine. De oppstår alltid innen 10 minutter etter at man har kommet opp av vannet og er vanligvis ledsaget av kvalme, oppkast, kramper, taleproblemer, tinnitus og ekstrem og uvanlig tretthet.
Det er mulig å unngå hodepine ved dykking. Sjekk det ut her.