Mange tror at dykking uten sertifikat er ulovlig. Det er det faktisk ikke, selv om det er sterkt frarådet å dykke med pusteflaske uten sertifikat. Om du nå blir stoppet av politiet for å dykke uten sertifikat finnes det ingen lov som kan gi deg en straff, med mindre noe fælt har skjedd. Dykker du med en venn og noe skjer med ham eller henne, vil du få en strengere straff fordi du var uaktsom.
Tar man dykkersertifikat, lærer man seg titalls teknikker for hvordan man kommer seg ut av vanskelige situasjoner. Oppdager man tekniske feil med utstyret under vann er det også utrolig viktig å vite hvordan man skal reagere og hva man absolutt ikke må gjøre. Dykking blir derfor som all annen actionfylt sport – man kan starte ut rolig og forsiktig, få i seg viktig kunnskap og lære så mye som mulig før man setter ut, eller så kan man hoppe i det og satse på at alt går bra. Det går bra for de fleste å sette i gang etter ytterst få preparasjoner, men man hører stadig om ulykker og sorg som medfølger. Er man lur, vil man forsikre seg om at slikt ikke skjer.
Nettopp derfor er det viktig å ha sertifikat. Et sertifikat beviser at du har lest, studert og praktisert sporten med en lærer før du risikerer egne nerver og ben der ute. Selvsagt kan det virke kjedelig å lese teori før man setter i gang med praksisen. Mange mener at man lærer best når man lærer av feil. Dykking er dog ikke kortspill, dykkere sitter livet sitt i fare ved å utforske dypet uten nødvendig kunnskap.